onsdag 12 mars 2008

Generator och användning av el/effekt

Generator:
Vi har fått tag på en generator men vi har också kollat på hur man ska göra ifall man vill bygga en egen generator. Då har vi hittat två bra sidor som behandlar detta. Dels så är det den här sidan som är väldigt bra och där dem till och med bygger egna vindkraftverk, solceller och vattenkraftverk för användning i 12/24-Volts system:
www.24volt.eu

Här så är det en film på hur man bygger en väldigt enkel liten generator:
http://www.videoklipp.se/videos/Teknikprylar/Bygg_en_generator

El/Effekt:
  Tidigare sa vi att vi inte behöver använda all den effekt vi kommer att få ut, men det stämmer inte riktigt har vi kommit fram till nu med hjälp av denna sida:
www.24volt.eu
  Det vi har kommit fram till är att ifall vi inte kommer att utnyttja all effekt så kommer vårat vindkraftverk att börja gå snabbare tills spänningen blir så hög att all vår effekt kommer att bli förbrukad. Om vi inte har något motstånd så kommer vi att kortsluta vår generator då det kommer bli väldigt höga spänningsnivåer. Då kan det också bildas väldigt mkt värme vilket kan ha sönder vår generator.
 Men ju snabbare vårt vindkraftverk kommer att snurra desto mindre energi kommer den utvinna ur vinden då Betz lag inte uppfylls. På det sättet så minskar också den effekt som måste förbrukas och då kommer troligtvis inte vårt vindkraftverk gå sönder som det i videoklippet i tidigare inlägg. I det klippet så misstänker jag att de inte använt all effekt och därför så spinner den tills den sprängs, mohhahhahahahha. 

Men vi har flera olika sätt att utvinna all effekt:
- Vi har typ 200 1,5 V lampor
- Vi har en blyackumulator för vind och solkraftverk. 
- Vi har en motståndstråd som gör allt till värme. 
- Vi gör någon slags doppvärmare.

Vi har nu 4 st 1,5 V lampor som vi ska testa med. Troligtvis kommer dessa att smälla/gå sönder vid högre vindhastigheter då vår spänning kommer öka eftersom vi inte använder all effekt. 

Vi måste därför hitta en lösning på problemet och komma på hur vi ska utvinna all effekt.

Inga kommentarer: