fredag 14 december 2007

Ändring av arbetssätt

Vi har beslutat att vi ska dela upp arbetet med förberedelse på ett annat sätt än tidigare. Tidigare planerade vi att läsa allt som skulle läsas, sedan göra beräkningar för vår situation och sedan bygga och skriva rapporten. Men nu tänkte vi att vi ska dela upp det som så, vi tar en del i taget, bryter ner arbetet i små stycken av delproblem som vi betar av. Vi har nu så pass god förkunskap att vi vet vad vi behöver veta för att välja delar och för att göra de olika vindenergi beräkningarna.


 Så här ska vi göra: Först ska vi läsa den fakta vi behöver för att lösa det delproblemet. När vi sedan läst den fakta vi behöver för att lösa den delen så gör vi beräkningarna och sedan ifall det gäller den tekniska biten, skriver vi upp vad för del som passar. Allt detta skrivs ner på en gång i rapporten för att vi ska slippa göra dubbelarbete, men det behöver inte vara slutverisionen utan den kan redigeras.


 För att dessutom göra det effektivare så kan vi dela upp de olika delarna i arbetet, men vi ska komma ihåg att båda ska kunna de olika delarna. Personen som får ansvaret för en del har i uppgift att få fram fakta om det, läsa datan, informera den andra om det den läst, göra beräkningarna och komma fram till slutsatsen(med hjälp av den andra) för att sedan skriva ner allt om den delen i rapporten. 


 De delar som vi behöver behandla är indelade i tre olika huvudgrupper. Dels är det vindens energi, alltså var finns energin i vinden, själva grunden för att kunna förstå de andra delarna bättre. Sedan är det rotorn, alltså vingarna som ska ta upp själva vindenergin. Sedan är det elektroniken, alltså allting som ska få ut elen från vingarnas rörelse. Sedan är det själva tornet, det som ska hålla upp allting och se till att det står stadigt. 


Vindens energi:(Henning)

- Vinden, övergripande som inte är så specifikt just för oss men för förståelse

- Råhetsklasser

- Hinder och backar

- Vindens effekt och energi, övergripande formler och förutsättningar

- Vindmätningar av hastighet/energi

- Energiomvandling


Rotor:(Henning)

- Typer av vindkraftverk

- Rotorns löptal

- Lyftkraft och framdrivande kraft(för att få rotorn att snurra)

- Rotorbladens utformning

- Rotorbladens material


Tornet:(Tor)

- Maskinhus

- Fundament

- Tornet


Elektroniken:(Tor)

- Växellåda

- Generator

- Transformator

- Frekvensomriktare

- Nätanslutning/batteri