fredag 21 september 2007

Hur och varför vindkraftverk?

Vad vi har gjort: [13 sep - 21 sep]
De senaste
veckorna har vi diskuterat hur vi ska bygga vindkraftverket ( typ konstruktionsmässigt, hur vi ska få tag på delar, bäst lämpade generatorn etc ).
Utöver detta har vi pratat om hur vi ska lägga upp vårt arbete( projektplan ), samt hur vår frågeställning ska se ut, design samt mycket om vilken generator som är lämplig.

Vi har kollat runt på internet, för att bilda oss en uppfattning av projektets svårighetsgrad/omfattning och om vi kan genomföra projektet. Det vi har kommit fram till är att det är "relativt möjligt" att bygga ett vindkraftverk, dvs det kommer vara svårt och tidskrävande, men vi tror att det är möjligt att genomföra med god planering.
Vi anser att detta projektet endast är ett "testprojekt", dvs att vi ska se om vi(som okunniga privatpersoner, med en stram budget) överhuvud taget kan bygga en anordning som kan omvandla den kinetiska energin i vind, till elektrisk energi som vi kan (förhoppningsvis) kan använda i någon elektrisk anordning. Vi vill alltså veta om vem-som-helst kan bygga ett vindkraftverk, eftersom debatten om förnyelsebar energi är väldigt stor idag. Dessutom vill vi också samla kunskap om hur de generella metoderna för vindkraftsbygge är, vilka problem som finns samt vad man ska ha i åtanke.

Syfte med Projekt: Vindkraft: Att undersöka möjligheten för privatpersoner att bygga ett småskaligt vindkraftverk för hemmabruk, samt genomföra idén genom att bygga ett vindkraftverk. Självklart ingår det då att veta hur man bygger ett vindkraftverk, och vad man behöver tänka på, t.ex. vindförhållanden, vingarnas utformning, generatorns egenskaper etc.

Hur?
Här under har vi lite tankar om hur vi ska lägga upp vårt arbete.

Gantschema
Vi tänker använda oss av ett Gantschema för att planera vårt arbete.
Då får vi bättre koll på vad vi ska göra, och när.

Upplägg
Först samlar vi in information om hur man bygger ett vindkraftverk(allmänt).
Sedan måste vi sålla informationen, och hitta det som är viktigt för vårt projekt, t.ex. vad vi behöver för material och kanske var vi bör bygga.

När vi vet vad vi behöver för delar, skaffa in delarna som behövs för bygget.
Sedan byggs det, samt skriva rapport under och efter bygget.

När vi redovisar vill vi visa en rapport på hur vi byggde, samt visa nån film på hur vårt vindkraftverk. Också visa vad man bör tänka på när man bygger liknande kraftverk.

Tankar om "Projekt: Vindkraft"


Tors första tankar:

[27/8 – 14/9][v 35 - 37]

Vi (Henning Hammar och Tor Carlsson) har planerat att bygga ett mindre vindkraftverk, ca 2m högt för att generera växelström eller likström.

Vad vi ska driva m.h.a denna ström har vi inte riktigt funderat över, men ström vill vi i alla fall få.
De senaste två veckorna har vi diskuterat om det är möjligt att med de medel vi har, bygga ett vindkraftverk i miniatyr, samt vilken modell vi ska använda oss av; det finns ju otaliga modeller att bygga för att generera ström m.h.a vindkraft.
Eftersom vi inte har en aning om hur vi ska bygga detta vindkraftverk, så har vi letat efter ritningar, material etc. på Internet, och vi ska dessutom försöka ta kontakt med KTH för att få lite vägledning i hur man bygger generatorn i vindkraftverket.

Hennings första tankar:

[14 september][vecka 37]

Den grundläggande idén med hela projektet är att jag och Tor kommer arbeta ihop med att bygga ett så bra småskaligt vindkraftverk som möjligt som vi ska försöka anpassa så att man kan använda den för eget bruk. Under processen ska tänka på hur man lättast får ut energin ur vinden, kanske använda oss av forskare på universitet och högskola för att komma fram till det. Frågeställning i detta projekt kan vara något som; Hur utvinner man bäst energi i ett småskaligt vindkraftverk?
Anledningen till att vi gör det är för att vi är båda intresserade av att jobba med att framställa energi på ett miljövänligt sätt eller liknande.

Senare kommer vi ta fram en mer specificerad frågeställning(-ar) och syfte.