onsdag 5 mars 2008

fixa o trixa

Idag har vi byggt nya rotorblad, eftersom de gamla "snurrade åt fel håll".
När vi byggde de gamla vingarna tänkte vi på att bygga dem på det sättet så att de snurrade åt det hållet som gjorde att drevet drog rätt, och inte var frikopplad. På något sätt vart vingarna fel, vilket vi uppmärksammade förra veckan (under sportlovet).

Nu har vi iaf byggt ett par nya vingar, som snurrar åt rätt håll.
Dessutom har vi förberett lite grejor inför fredagen, när vi ska börja svetsa samman själva kraftverket.









Bild: Vindkraftställningen, generator med tillhörande kugghjul, samt rotorn med de nya bladen!

Efter lunchen:
Vi satt ett bra tag med att försöka förstå ut sambandet mellan P(kinetisk) och P(el) hos rotor-generator, sambandet mellan P=UI mellan rotor-generator->krets, samt repeterade lite andra grundläggande ellära-grejor.
Även räknade vi ut de nya varvtalen, effekten samt vad de aktuella varvtalen gav för spänning med de nya större vingarna (samma diameter som de felvända), eftersom vi inte gjort det tidigare.

Alltså har bestämt hur många lampor vi ska använda, konstatera vilken spänning-, och strömstyrka vi har för medelvindhastigheten (5m/s), och vilka värden dessa storheter skall ha för lamporna ska lysa(dvs optimera valet av antalet lampor (med avseende på egenskaper) till medelvindhastigheten).

Vi kom fram till att vi inte alls behöver använda all den effekt (P(el) -> P=UI) som alstras av vinden. Glöm det vi har sagt om att vi ska anpassa antalet lampor för att utvinna maximal effekt.

Vi kommer inte längre försöka använda all den energi vi får från rotorn, eftersom det isåfall skulle krävas flera hundra lampor (eller ett par lampor med sjuukt stor resistans), på grund av den låga spänning- och strömmen i kretsen.

Att använda flera hundra lampor kommer kosta flera tusen kronor, så vi kör på ett billigare alternativ ( som fungerar minst lika bra ).

Grejen är denna: sålänge vi inte överbelastar kretsen med en alltför hög resistans(resistans = last = lampor), kommer allt att fungera fint. Om vi däremot använder en för stor resistans kommer generatorn att bromsa så att vi tappar kraft, vilket vi inte skulle gjort om vi höll oss innanför ramen för tillåten resistans.
Alltså använder vi för liten last, och får rotorn att snurra så snabbt som den bara kan, samtidigt som vi använder oss av lampor som inte brinner vid den maximala spänning och strömstyrka som vi får ut! Lättare än att anpassa hela kretsen så att man utvinner all energi, samtidigt som man också måste göra kretsen tålig för högre effekter...

Slutsats:
Imorrn skall vi fixa 4st 1.3V-glödlampor(tror det var 1.3V) med 2 st socklar...
o på fredag är de dags att svetsa!