fredag 11 januari 2008

Framsteg

Kvällans!

Idag (fredag) satt vi ner och filosoferade över vårt projekt, huruvida vi håller tidsplanen och sådant.

Vi har valt att bygga en "HAWT" (Horisontal Axis Wind Turbine), dvs ett "vanligt" vindkraftverk.
Fördelen med denna typ av rotor är att den är enkel att anpassa (avseer motoregenskaper), enkelvarierat löptal innebär bättre effektivitet samtidigt som det redan finns MASSOR av befintlig information på internet om denhär typen av rotorer.

Se de ritningarna vi har skissat på, för att få en fin bild av hur kraftverket kommer att se ut:


Vi kom fram till att vi ligger faktiskt ganska bra till tidsmässigt, och vi är riktigt peppade på att börja bygga!

De delarna vi behöver är:

- 2m järnrör
- Plywood för maskinhuset
- Mer plywood för "fenan"
- Regnskydd (isolering) inuti maskinhuset (t.ex. presenning)
- Växellådsdelar (kugghjul och cykelkedja el. dyl.)
- Några meter kabel (röd o svart)
- 2 x 1.5V glödlampor
Säkerligen måste vi utöka den här listan med massor av smådelar när vi väl börjat bygga, så ta denna listan med en nypa salt; det är trots allt bara en grov uppskattning!

Den elmotor (generatorn) vi kommer använda oss av (samma motor som innan) mätte vi idag upp till en spänning på 2.3V, strömmen ska vi kolla upp när vi (tor) hinner.

Henning fortsätter att läsa i den bok vi har valt, se tidigare inlägg.

Dessutom ska vi maila Uppsala Universitet nästa vecka, när vi har fått lite bättre koll på vår egen tidsplanering... Vi ska försöka få till ett studiebesök där, om ni missat det ;P

Tjae, annars rullar det på i sin vanliga takt... Vi ska försöka snacka med vår handledare på skolan för att få lite feedback angående vår konstruktion...

Vi har insett att den effekt vi kommer kunna få ut av vårt vindkraftverk är ganska mkt begränsad med den generatorn vi kommer använda, men det är inget stort problem.
Det är faktiskt skönt, då man inte behöver speciella kvalitetsgrejor för att bygga rotorn, utan mer "garagestuff" som man mycket enklare (och billigare) kan komma över.
Detta blir alltså inte bli något vrålbygge, och vi skulle bli väldigt glada om vi ens fick en lampa 1.5V glödlampa o lysa! ;D

//t

Inga kommentarer: