fredag 19 oktober 2007

Sammanställer information(fakta)

Idag har vi börjat sammanställa den fakta vi har samlat under förberedelseveckorna.
Sammanställningen ska fungera som "kunskapsbank", där vi har all den information som behövs för att nå projektets mål.
Hittils har vi inriktat oss på att konkretisera vår fakta om vindens effekt och dess samlade energi, samt all den bra fakta vi har om vindrotorns utformning.

Vi har dessutom funderat på vilket typ av vindkraftverk vi ska bygga; valet står mellan ett horisontalaxlat (H-rotor / HAWT) eller ett vertikalaxlat (VAWT).
Det lutar mer åt det horisontalaxlade eftersom vi inte har hittat speciellt mycket information om VAWT-verk. Det är uppenbart att de horisontalaxlade(H-rotor) är mer populära än VAWT, och det är därmed lättare att hitta tips och information om denna typen av vindrotor.
Nackdelen med H-rotorer i vårt projekt är att vi måste montera generatorn uppe i konstruktionen, i samma höjd som vindturbinens axel. Det innebär att H-rotorn i vårt fall blir lite instabilare än VAWTs, men det ska ändå inte vara något problem om vi förankrar konstruktionen väl i marken. Dessutom har vi ju somsagt massor av go information om vingarnas utforming för H-rotorer. WAWTs vingar har helt annorlunda funktion och utseende.

Inga kommentarer: